Ma 2015. január. 31, szombat, Marcella napja van.
LOVAGOK KATALIZÁTOR SZEREPBEN
2012. január 10. kedd, 09:38

A 2011-es esztendő különösen fontos volt  az ősi nagykunsági  város Túrkeve életében:
hiszen a XIII. századi, korabeli dokumentumok alapján először  1261-ben említik a ma használatoshoz hasonló néven, lakott területként.

Az is tény viszont, hogy több ezer évvel korábban, már a bronz kórban – a város határában végzett ásatások erről tanúskodnak- is lakott terület volt.
A fenti okok folytán a 750. születésnapot ünnepeltük a 2011-es esztendő minden rendezvénye keretében.
Kiemelkedő nap volt szeptember 10-e, amikor is az egyébként négynapos program részeként a múltról, a jelenről és a jövőről szóltak a szavak, amelyek  Európa öt országából több mint harminc település, kétszáznál több küldötte ajkáról hangzottak el.
Sokszor elmondjuk, hogy az összefogásnak nincs alternatívája. E gondolatot ezen a napon sikerült ismét valódi tartalommal megtölteni, hiszen több szervezet között jött létre a további együttműködésre kötelezettséget vállaló megállapodás.
A civil szervezeti megállapodások aláírói Balogh János professzor szellemi hagyatékának ápolóiként vállaltak kötelezettséget a környezet- és a természetvédelem frontján.
A kötelezettséget vállalók: Alföldkutatásért Alapítvány Kisújszállás, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány Budapest, Carpati Biosfera Egyesület Rahó /Kárpátalja,Ukrajna/ és a Túrkevéért Alapítvány.
A városnapi programon bejelentésre került az a tény, hogy előkészítés alatt áll a szerbiai Vajdasági Tartomány és a magyarországi Jász-Nagykun-Szolnok Megye közötti együttműködési megállapodás is.
A kapcsolatfelvétel ügyében jelentős szerepet vállaltunk újvidéki lovagtársammal Mészáros Ilonkával, aki a tartományi vezetéssel tartotta a kapcsolatot, jómagam a megyei közgyűlési elnökkel.
Mitrovic tartományi alelnök úrral a 2011. január 22-én a budapesti gálán találkoztunk először, amely beszélgetés alkalmával meghívtam őt a szeptemberi túrkevei városnapra.
Az alelnök úr elfogadta a meghívást és vendégünk volt Túrkevén.
A tartományi és közgyűlési testületek előzetesen jóvá hagyták a szerződést, így már nem volt akadálya, hogy decemberben Újvidéken Egeresi Sándor tartományi elnök, illetve Kovács Sándor megyei közgyűlési elnök és dr. Lengyel Györgyi  kormányhivatalt vezető-asszony aláírhatta a megállapodást.
A fenti tények nyomán  a Tisza eredetétől, Rahótól a folyó Dunába ömléséig, Titelig, a teljes szakaszon összefoghatnak a szervezetek és kormányhivatalok az élővíz és környezetének védelmében.
Vörösmarty gondolata jut eszembe: „ Mi dolgunk a világon? Küzdeni erőnk szerint a legnemesebbekért!”
Köszönjük a Teremtőnek és a velünk együttműködő partnereknek, hogy hittek a lovagok jó szándékának, annak időszerűségének, elfogadtak bennünket katalizátornak és kötelezettséget vállaltak .....  a jövőnek!

dr. Szabó Zoltán
állatorvos-doktor, igazságügyi szakértő
Magyar és Egyetemes Kultúra Lovagja
Túrkeve Város Polgármestere

 

Ki olvas minket

Oldalainkat 13 vendég böngészi

Ifjúsági szálláshely

Megtekintéshez kattintson ide!

Túrkeve Banner


Túrkeve Város szennyvíztisztitó fejlesztése

(megtekintéshez kattintson ide)

Template Chooser

XVI. Kevi Juhászfesztivál

Továbblépéshez kattintson ide!

Adóügyi nyomtatványok


ÉAOP-4.1.2/A-09-2010-0021


ÉAOP-4.1.1/2/2F-2f-2010-0002


Linkek

Túrkeve Televízió


Túrkeve időjárása


Ügyfélkapu