Ma 2014. december. 20, szombat, Teofil napja van.
LOVAGOK KATALIZÁTOR SZEREPBEN
2012. január 10. kedd, 09:38

A 2011-es esztendő különösen fontos volt  az ősi nagykunsági  város Túrkeve életében:
hiszen a XIII. századi, korabeli dokumentumok alapján először  1261-ben említik a ma használatoshoz hasonló néven, lakott területként.

Az is tény viszont, hogy több ezer évvel korábban, már a bronz kórban – a város határában végzett ásatások erről tanúskodnak- is lakott terület volt.
A fenti okok folytán a 750. születésnapot ünnepeltük a 2011-es esztendő minden rendezvénye keretében.
Kiemelkedő nap volt szeptember 10-e, amikor is az egyébként négynapos program részeként a múltról, a jelenről és a jövőről szóltak a szavak, amelyek  Európa öt országából több mint harminc település, kétszáznál több küldötte ajkáról hangzottak el.
Sokszor elmondjuk, hogy az összefogásnak nincs alternatívája. E gondolatot ezen a napon sikerült ismét valódi tartalommal megtölteni, hiszen több szervezet között jött létre a további együttműködésre kötelezettséget vállaló megállapodás.
A civil szervezeti megállapodások aláírói Balogh János professzor szellemi hagyatékának ápolóiként vállaltak kötelezettséget a környezet- és a természetvédelem frontján.
A kötelezettséget vállalók: Alföldkutatásért Alapítvány Kisújszállás, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány Budapest, Carpati Biosfera Egyesület Rahó /Kárpátalja,Ukrajna/ és a Túrkevéért Alapítvány.
A városnapi programon bejelentésre került az a tény, hogy előkészítés alatt áll a szerbiai Vajdasági Tartomány és a magyarországi Jász-Nagykun-Szolnok Megye közötti együttműködési megállapodás is.
A kapcsolatfelvétel ügyében jelentős szerepet vállaltunk újvidéki lovagtársammal Mészáros Ilonkával, aki a tartományi vezetéssel tartotta a kapcsolatot, jómagam a megyei közgyűlési elnökkel.
Mitrovic tartományi alelnök úrral a 2011. január 22-én a budapesti gálán találkoztunk először, amely beszélgetés alkalmával meghívtam őt a szeptemberi túrkevei városnapra.
Az alelnök úr elfogadta a meghívást és vendégünk volt Túrkevén.
A tartományi és közgyűlési testületek előzetesen jóvá hagyták a szerződést, így már nem volt akadálya, hogy decemberben Újvidéken Egeresi Sándor tartományi elnök, illetve Kovács Sándor megyei közgyűlési elnök és dr. Lengyel Györgyi  kormányhivatalt vezető-asszony aláírhatta a megállapodást.
A fenti tények nyomán  a Tisza eredetétől, Rahótól a folyó Dunába ömléséig, Titelig, a teljes szakaszon összefoghatnak a szervezetek és kormányhivatalok az élővíz és környezetének védelmében.
Vörösmarty gondolata jut eszembe: „ Mi dolgunk a világon? Küzdeni erőnk szerint a legnemesebbekért!”
Köszönjük a Teremtőnek és a velünk együttműködő partnereknek, hogy hittek a lovagok jó szándékának, annak időszerűségének, elfogadtak bennünket katalizátornak és kötelezettséget vállaltak .....  a jövőnek!

dr. Szabó Zoltán
állatorvos-doktor, igazságügyi szakértő
Magyar és Egyetemes Kultúra Lovagja
Túrkeve Város Polgármestere

 

Ki olvas minket

Oldalainkat 2 vendég böngészi

Ifjúsági szálláshely

Megtekintéshez kattintson ide!

Túrkeve Banner


Túrkeve Város szennyvíztisztitó fejlesztése

(megtekintéshez kattintson ide)

Template Chooser

XVI. Kevi Juhászfesztivál

Továbblépéshez kattintson ide!

Adóügyi nyomtatványok


ÉAOP-4.1.2/A-09-2010-0021


ÉAOP-4.1.1/2/2F-2f-2010-0002


Linkek

Túrkeve Televízió


Túrkeve időjárása


Ügyfélkapu